Alvorlig akne

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Alvorlig akne

Nodulocystisk akne hentyder på de som er hardest rammet, og med en av de mer alvorlige typene kviser. Tilstanden rammer vanligvis ansiktet, brystkassen og ryggen. Typisk for denne typen kviser er dannelse av kuler (Noduli) og cyster under huden. Kulene blir betente. Ubehandlet kan de føre til arr. Nodulocystisk akne rammer oftere menn enn kvinner.

Akne konglobata
Akne
konglobata er en mer uvanlig type akne der man får dype cyster i huden. Det er ikke uvanlig at det danner seg dype verkebyller (Abscesser) og ganger under huden (Sinuser). Dette kan føre til arrdannelse om det går ubehandlet. Ved Akne konglobata er det vanlig å få store hudormer (Makrokomedoner) og cyster som det verker fra. Tilstanden er noen ganger assosiert med en annen hudsykdom som heter Hidrosadenitt. I veldig sjeldne tilfeller er dette en arvelig tilstand (PAPA syndrom).


Akne fulminans

Akne fulminans er den mest alvorlige formen for Akne konglobata. Den tilstanden er svært sjelden. Ved denne tilstanden får man et raskt innsettende utslett med alvorlig akne, feber, leddsmerter, tap av vekt og endringer i blodbildet.

Behandling av alvorlig akne

Behandling av alvorlig akne bør gjøres av hudlege. Aktuelle tiltak er ulike typer antibiotika (Tetracycliner), Isotretinoin (Roaccutan) og noen ganger bruk av kortisontabletter eller injeksjoner. 

Alvorlig akne