Behandling av ringorm

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Tinea corporis (Ringorm)

Ringorm er en vanlig soppinfeksjon i huden. Det kalles på fagspråket Tinea corporis.Soppinfeksjon i huden kan smitte fra husdyr eller andre mennesker. Soppinfeksjoner må skilles fra andre hudlidelser.


Hvordan ser Ringorm ut?

Ringorm på kroppen gir som regel et ringformet utslett -herunder navnet. Det kan ramme alle kroppsdeler, men ervanligst på armene, bena og kroppen. Det typiske utslettet er en skjellende rød ring i huden som er lett hevet over huden.Den utvider seg sakte med tid. Ytterkanten av ringen erofte mest betent og rød. De fleste har kun en eller noen få Ringormer, men en kan ha flere hundre flekker med Tinea corporis. Soppinfeksjonen rammer kun det ytterste laget av huden, og årsaken er en sopp av typen Dermatofytter.


Hvilke plager får man?

En kan ha Ringorm uten å være klar over det selv, så noen ganger er ikke symptomene veldig uttalte. Ringorm kan gi kløe i huden og irritasjon. Utslett som gradvis blir større, og gir økende symptomer er også typisk.


Diagnostikk

Diagnosen stilles etter undersøkelse hos en lege/hudlege. For å stille en sikker diagnose tas det en sopprøve. 


Er Ringorm smittsomt?

Infeksjonen kan smitte fra person til person. Det kreves en viss kontakt for å bli smittet, men hud mot hud kontakt kan være tilstrekkelig. Det kan også smitte fra dyr til mennesker – både fra hund og katt. Det er faktisk også mulig å bli smittet via kontakt med gjenstander som sengetøy og klær. Risikofaktorene for smitte inkluderer et varmt og fuktig klima, oljer på huden og svette.


Behandling
Ringorm kan behandles med soppdrepende kremer eller tabletter. Om smittekilden mistenkes å være et dyr bør denne undersøkes av veterinær. Det er viktig å være sikker på at det er Ringorm før man starter en behandling, da både Psoriasis og visse typer eksemer kan likne. Etter behandling forebygges smitte ved å holde huden tørr, og unngå smittekilder i nærmiljø.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo