Tinea pedis - Fotsopp

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Tinea pedis (Fotsopp)

Soppinfeksjoner kan ramme huden under føttene, og mellom tærne. Mange har slike infeksjoner uten å være klar over det. Risikofaktorer inkluderer bruk av offentlige dusjer og treningssentre. Det er spesielt vanlig hos de som er aktive innen idrett. 


Hvordan ser Fotsopp ut?
 

Ofte gir infeksjonene kun ru, fortykket og tørr hud. I mer uttalte infeksjoner blir huden maserert, veskende og det kan danne seg sår med infeksjoner. Vanlige plager er kløe, stikking, sprekkdannelser og skjellende hud. Soppinfeksjoner må skilles fra andre hudlidelser som kan likne.


Smitte

Tilstanden smitter ofte fra garderober eller treningssentre. Sopp liker seg i tette og fuktige miljøer. Smitte kan komme fra fuktige sokker, gulv, husdyr, sømmehaller eller dusjanlegg. En finner sjelden ut hvor infeksjonen er kommet fra.  


Symptomer

Mange får kun plager mellom tærne. Det kan kun være mellom enkelte tær, eller mellom flere. Hvilke plager man har varierer fra person til person. Noen kjenner ingen ting, mens andre har mye kløe og stikking i huden. Sprekkdannelser og sår kan også være tegn på en soppinfeksjon. 


Hva slags type sopp er det?
Det er flere ulike soppinfeksjoner som kan gi Fotsopp. Den vanligste typen kalles på fagspråket Dermatofytter. De lever av det øverste hudlaget, og er årsaken til plagene og hudforandringene. 


Diagnostikk

Diagnosen Fotsopp stilles ved undersøkelse av hudlege/lege. Det tas som regel en sopprøve for å bekrefte diagnosen, samt type infeksjon.


Behandling

Tinea pedis behandles enten med soppdrepende kremer eller tabletter. Hvilken behandling som velges avhenger av utbredelse, og avhengig av om neglene også er rammet. Ofte er Lamisil krem en ukes tid tilstrekkelig behandling. Det er imidlertid ikke sjelden at man må ta tabletter, og da er Lamisil tabletter mest brukt. Etter behandling er det viktig å forebygge ny infeksjoner ved å holde føttene tørre og ta nødvendige forhåndsregler. 
 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo