Tinea unguium - Neglsopp

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Tinea unguium (Neglsopp)

Neglsopp går under flere navn. På fagspråket kalles det ofte Tinea unguium eller Onykomykose. Soppinfeksjon i neglene er vanlig og kan affisere neglene på fingrene og tærne. Neglsopp er svært vanlig og rammer et sted mellom 2-7% av befolkningen. Risikofaktorer kan være tett fottøy, fuktighet, lavt immunforsvar og økende alder.


Hvordan ser Neglsopp ut?

Det er flere ulike typer Neglsopp. Neglsopp begynner vanligvis ytterst på neglen og sprer seg innover. Hyppigst er gulig misfarging av neglen. Etterhvert vil neglen bli fortykket, misformet og løsne fra underlaget. Det er først og fremst tåneglene som rammes av soppinfeksjon, men fingerneglene kan også angripes av Neglsopp. Soppen ødelegger neglen, og vokser inn i neglplaten. Dette gir en gulig misfarging, og med tid fortykkelse av neglen. Ubehandlet sprer infeksjonen seg fra en negl til neste negl. Neglsopp kan også starte innerst under neglbåndet. Risikofaktorer for smitte kan være tett fottøy og fuktighet. De med lavt immunforsvar har også en høyere risiko. 


Hva annet kan det være enn Neglsopp?

Ikke alle neglforandringer er sopp. Det er viktig at man skiller soppinfeksjon fra andre årsaker til neglforandringer som psoriasis, skader og bakterieinfeksjoner (Paronyki). Mange er sikre på at de har Neglsopp og gjennomgår behandling for dette, uten at dette er årsaken.


Diagnostikk

Før man behandler Neglsopp vil man helst ha en sikker diagnose. Dette gjøres ved at man tar en prøve til dyrkning.


Behandling

Behandling er i utgangspunktet ikke nødvendig da tilstanden ikke er farlig. Mange ønsker likevel behandling. Neglsopp behandles som regel med soppdrepende tabletter. Tabletter gis fra 6-12 uker avhengig av hvor infeksjonen sitter. Kun neglinfeksjoner helt ytterst i neglen kan behandles med lokalbehandling. Selv med den beste behandlingen er det ingen garanti for at man blir kvitt soppinfeksjonen.


Mest brukt er Lamisil tabletter som tas daglig i 6 uker for sopp i fingerneglene eller 12 uker for sopp i tåneglene. Dessverre blir ikke alle bra, men et sted mellom 70-80% blir kvitt Neglsoppen. Det er høyere bedring hvis tabletter kombineres med et flytende soppdrepende middel. Husk at neglen må få tid til å vokse ut før man kan vurdere om resultatet er vellykket. Det er også viktig å forebygge ny smitte etter behandlingen. 
 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo