Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Tinea versicolor


Tinea versicolor er et vanlig utslett som gir et karakteristisk utslett. Utslettet skyldes overvekst av en sopp som heter Malassezia.


Hvordan ser utslettet ut?


Tinea versicolor finnes som oftest øverst på ryggen og på brystet, men den kan forekomme over hele kroppen. Om sommeren sees infeksjonen som skarpt avgrensede, ujevne flekker. Flekkene er lyserøde, røde eller brunlige og flasser 

ganske lett. Flekkene flyter ofte sammen og danner store flekker som kan minne litt om et kartformasjoner. Når infeksjonen er gått over etterlates ofte flekker med tap av pigment. Dette ses som hvite flekker i huden. Det kan ta flere måneder før hudens farge normaliserer seg.


Hvor vanlig er tinea versicolor


Studier fra Skandinavia har vist at ca. 1% av befolkningen vil oppleve en episode av tinea versicolor. Tilstanden er langt vanligere i tropiske områder.


Hvem er mest utsatt for tinea versicolor


Tinea versicolorer vanligst blant tenåringer og unge voksne. Soppen er avhengig av rikelig med fettstoffer i huden, og utslettet er derfor mindre vanlig blant barn og eldre. De fleste voksne har soppen i huden, men kun et fåtall utvikler utslettet. Det er flere forhold som øker risikoen for å utvikle PV:

  • Varme og svette: Tilstanden ses oftere i varmere strøk, og er vanligere om sommeren. Utslettet forekommer på de deler av kroppen man blir varm og fuktig.    
  • Medisiner: P-piller øker forekomsten av tinea versicolor. Bruk av kortison tabletter og immunsenkende medisiner øker også risikoen.
  • Trening: Det er en overhyppighet blant de som driver med aktiv trening.


Hvordan stilles diagnosen?


Diagnosen tinea versicolor stilles som regel etter undersøkelse av leg. Utslettet man får ved pityriasis versicolor er vanligvis lett å kjenne igjen. En lege vil vurdere andre mulige årsaker som vitiligo, andre soppinfeksjonerseborreisk eksempityriasis rosea, pityriasis alba og erythrasma. Enkelte andre hudsykdommer kan gi et liknende utslett. En hudlege bruker ofte et spesielt lys (Wood’s lampe) som gir en spesiell fluoriserende farge der man har utslett. En lege kan også ta et lite hudvavskrap og se etter soppen under et mikroskop.


Hvordan behandles tinea versicolor


De fleste kan behandles med lokalbehandlinger som kremer, sjampoer eller soppdrepende sprayer. Mest brukt er:

  • Fungoral sjampo
  • Lamisil spray
  • Selesun sjampo

Hvis man ikke kommer til mål med lokalbehandling, eller utslettet er svært utbredt, vil en lege vurdere behov for tablettbehandling. Det er flere ulike soppdrepende midler som kan tas i tablettform som er effektiv behandling (lamisil eller fungoral tabletter)


Kan man forebygge nye utbrudd?


En bør unngå utløsende faktorer som varme og overdreven svette. Pasienter med hyppige utbrudd kan redusere forekomsten ved å bruke fungoral sjampo regelmessig. I sjeldne tilfeller vurderes forebyggende (profylaktisk) tablettbehandling som gis en dag i måneden.13-05-2016