Tinea versicolor

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Tinea versicolor

Tinea versicolor er et vanlig utslett og årsak til time hos våre hudleger som gir et karakteristisk utslett. Utslettet skyldes overvekst av en sopp som heter Malassezia.


Tinea versicolor

Tinea versicolor ses som oftest øverst på ryggen og på brystet, men den kan forekomme over hele kroppen. Om sommeren ses infeksjonen som skarpt avgrensede, ujevne flekker. Flekkene er lyserøde, røde eller brunlige og flasser ganske lett. Flekkene flyter ofte sammen og danner store flekker som kan minne litt om kartformasjoner. Når infeksjonen er gått over etterlates ofte flekker med tap av pigment. Dette ses som hvite flekker i huden. Det kan ta flere måneder før hudens farge normaliserer seg.


Hvor vanlig er Tinea versicolor?

Studier fra Skandinavia har vist at ca 1% av befolkningen vil oppleve en episode av Tinea versicolor. Tilstanden er langt vanligere i tropiske områder.


Risikofaktorer

Tinea versicolor er vanligst blant tenåringer og unge voksne. Soppen er avhengig av rikelig med fettstoffer i huden, og utslettet er derfor mindre vanlig blant barn og eldre. De fleste voksne har soppen i huden, men kun et fåtall utvikler utslettet. 

 

  • Varme og svette: Tilstanden ses oftere i varmere strøk, og er vanligere om sommeren. Utslettet forekommer på de deler av kroppen man blir varm og fuktig på.    
  • Medisiner: P-piller øker forekomsten av Tinea versicolor. Bruk av kortisontabletter og immunsenkende medisiner øker også risikoen.
  • Trening: Det er en overhyppighet blant de som driver med aktiv trening.


Diagnostikk

Diagnosen Tinea versicolor stilles som regel etter undersøkelse av lege. Utslettet man får ved Pityriasis versicolor er vanligvis lett å kjenne igjen. En lege vil vurdere andre mulige årsaker som Vitiligo, andre soppinfeksjoner, seborreisk eksem, pityriasis rosea, Pityriasis alba og erythrasma. Enkelte andre hudsykdommer kan gi et liknende utslett. En hudlege bruker ofte et spesielt lys (Wood’s lampe) som gir en spesiell fluoriserende farge der man har utslett. En lege kan også ta et hudavskrap og se soppen under et mikroskop.


Behandling

De fleste kan behandles med lokalbehandlinger som kremer, shampoer eller soppdrepende sprayer. Om man ikke kommer til mål med lokalbehandling, eller utslettet er svært utbredt, vil en lege vurdere behov for tablettbehandling. 


Forebygging

Våre hudleger kan gi råd om forebygging av tinea versicolor. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo