Svetterelatert eksem på hendene

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Dyshidrotisk eksem

Dyshidrotisk eksem (Pomfolyx) er en type eksem som rammer hender og føtter. Tilstanden kjenntegnes av små blemmer og irritasjon i huden. På fagspråket kalles Pompholyx også Dyshidrotisk eksem eller Vesikuløs eksem.


Dyshidrotisk eksem

Den eksakte årsaken er ikke fullt ut kjent. Det er imidlertid flere faktorer som er kjente triggere for tilstanden. Dette er eksponering for nikkel og kobolt, visse kjemikalier og parfymer, ulike irritanter og stress. Overdreven bruk av såpe og håndvask er en medvirkende faktor hos mange. En regner med at av de som har kronisk håndeksem, vil ca 1/20 være Dyshidrotisk eksem.


Symptomer

Dyshidrotisk eksem ses som små blemmer i huden på hendene og/eller føttene. Blemmene er vanligvis lokalisert i håndflatene eller på fingrene. På tilsvarende vis kan man få utslett og blemmer under fotsålene og på tærne. Blemmene klør og gir svie i huden. Noen ganger kan flere små blemmer smelte sammen til en større blemme. Når blemmene gror danner det seg ofte skjelling, tørrhet og sårhet i huden. Pasienter med Pomfolyx har også risiko for å få infeksjon i huden, som kan gi verking og sårdannelse.


Diagnostikk

Diagnosen stilles av hudlege etter en grundig sykehistorie og undersøkelse av huden. For å utelukke kontaktallergi tas ofte en lappetest.


Behandling

Tilstanden behandles på tilsvarende måte som håndeksem. En viktig del av behandlingen er regelmessig bruk av fuktighetskrem og barrierefremmende kremer. Ved blemmer og utbrudd vil bruk av kortisonkrem ofte være nødvendig. Ved tegn til infeksjon vil antiseptiske oppløsninger eller antibiotika være nødvendig. Bruk av Protopic, lysbehandling og tabletter kan vurderes av hudlege i uttalte tilfeller. Det finnes også rapporter på at en del pasienter med pompholyx blir bedre etter injeksjon av Botox i områdene som hemmer svette. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby    

 
Dyshidrotisk eksem