Trigeminal trofisk syndrom

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Trigeminal trofisk syndrom

Trigeminal trofisk syndrom er et sjelden syndrom som i hovedsak rammer eldre. Den mest typiske forandringen ved denne tilstanden er et sår ved nesen.

 

Hva er symptomene?

Trigeminal trofisk syndrom kjennetegnes av sår i huden i området som reguleres av Trigeminal nerven. Det første tegnet er som regel et sår på siden av nesen. I uttalte tilfeller kan det danne seg større sår i huden, som kan gi permanente arr og oppdragning av leppen. Det er også beskrevet sårdannelse på innsiden av øynene, hodebunnen og munnen. Mange beskriver endring i følelse og prikking i huden i ansiktet. Et annet symptom er en kronisk følelse av tetthet i nesen.

Hva er årsaken til Trigeminal trofisk syndrom?

Årsaken er relatert til en funksjonsfeil i Trigeminal nerven. Det kan være mange årsaker til dette. Den vanligste årsaken vil være etter en ulykke/skade eller kirurgi. Symptomene ved syndromet utvikler seg gradvis over lang tid.


Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved undersøkelse av huden og gjennomgang av sykehistorien. En må ofte utelukke andre årsaker til sårdannelser slik som infeksjoner eller hudkreft (basaliomplateepitelkreft).

Hvordan behandles Trigeminal trofisk syndrom?

Flere behandlinger er beskrevet, men effekten varierer og er ikke alltid tilfredstillende. En blir ofte henvist til en nevrolog, og medisiner som brukes mot Epilepsi forsøkes ofte. Det er viktig å unngå å kløe på huden, og unngå skader som kan gi ytterligere sårdannelse. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo