Tungiasis

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Tungiasis

Tungiasis er en parasittinfeksjon med sandfluen Tunga penetrans. Tilstanden ble først beskrevet i 1525 av Gonzalez Ovieda. Infeksjonen er spesielt utbredt i deler av Afrika, Brasil og India.

Hva er Tunga penetrans?

Tunga penetrans er en rød-brun flue uten vinger som er ca 1 mm stor. Den lever i sand og jord på strender og på gårdsbruk. Fluen smitter særlig dyr, men kan også ramme mennesker. Smitte er vanligst på føttene, og etter å ha gått barbent ute.

Hvordan ser utslettet ut?       

Infeksjonen er vanligst under føttene, mellom tærne eller under en negl. En kan i starten oppleve noe svie og kløe ved infeksjonsstedet. Etter et døgns tid utvikler det seg en rød hevelse i området som kan være smertefullt. Deretter tilkommer en hvit hevelse i huden som kan bli rundt 0.5 cm stor. Et sentralt ”punkt” i området ses ofte som er ømt å ta på. Ubehandlet kan det danne seg en verkebyll (Abscess).


Behandling

Førstevalg i behandlingen er å mekanisk fjerne fluen fra huden. Dette gjøres som regel med en steril nål eller skrape. Største faren med parasitten er risikoen for sekundærinfeksjon med bakterier. Dette kan behandles med antibitoikasalver eller tabletter. Prognosen er god. Parasittdrepende kremer og tabletter (Stromectol) kan vurderes i uttalte tilfeller.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo