Utslett etter flått

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Utslett etter flått

Det vanligste utslettet etter flått kalles på fagspråket Erythema migrans. Erythema migrans er et rødt ringformet utslett i huden som kan være et tegn på infeksjon med Borrelia etter et flåttbitt.


Hva er Borrelia?

Borrelia er en bakterie som kan smitte fra flått til mennesker. Bakterien ble først identifisert i 1975. Flått kan bære denne bakterien, og et flåttbitt kan overføre smitten til mennesker. Bakterien smitter ikke fra menneske til menneske.

Hva er utslett etter flått?

Erythema migrans er et utslett etter flått som kan utvikle seg etter at man er bitt. Det er viktig å merke seg at ikke alle får et slikt utslett ved flåttbitt eller Borrelia smitte. Erythema migrans gir et ringformet utslett. Ringen utvider seg gradvis i størrelse over flere dager. Etter hvert som ringen blir større skjer det en avbleking i midten, mens kantene er røde. Mange sammenlikner dette med utseende til en blink. Erythema migrans kan variere i størrelse fra kun noen få centimeter, til å bli over 30 centimeter. Utslettet er ikke smertefullt, og gir vanligvis ingen kløe. Ubehandlet trekker det seg tilbake i løpet av 3-4 ukers tid. Imidlertid kan det fortsatt være smitte i kroppen.

Hvorfor er det viktig å kjenne igjen utslett etter flått?

Ubehandlet kan en Borreliainfeksjon gi flere problemer. Infeksjonen kan gi symptomer fra leddene, nervesystemet og hjertet.

Hvordan behandles utslett etter flått?

Ved mistanke om Erythema migrans vil man få behandling med antibiotika. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo