Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Utslett hos nyfødteUtslett hos spedbarn


Det er flere hudforandringer og utslett som kan oppstå hos nyfødte spedbarn. De vanligste fødselsmerkene og utslettene hos spedbarn er oppsummert i artiklene under

 • Nevus simplex: Denne hudforandringen går under flere navn som storkebitt. Det ses som et rødt merke i nakken, mellom øynene eller hodebunn. Hos de fleste vil det forsvinne i løpet av de 2 første leveårene, men hos enkelte kan et rødt fødselsmerke vedvare lenger.
 • Mongolsk flekk: En mongolsk flekk er spesielt vanlig hos spedbarn med asiatisk bakgrunn eller mørk hud. Det ses som en mørk til blå flekk i huden. Det er vanligst på nedre del av ryggen. Det kan misoppfattes som et blåmerke.
 • Portvinsflekk: Dette er et rødt fødselsmerke som kan oppstå hvor som helst på kroppen. Det skyldes en unormal dannelse av blodkarene i huden. Tilstanden kan behandles med karlaser.
 • Hemangiom: Et hemangiom rammer rundt 10% av alle spedbarn. Det ses først som en rød flekk i huden mellom 2-4 ukers alder. Deretter vokser forandringen og blir en rød kul i huden. Femti prosent er borte innen 5 år, 70% innen 7 år og 90% innen 9 år. Behandling vurderes hvis et hemangiom er i nærheten av kroppsåpninger som øyne, munn eller andre vitale deler.
 •  Cafe-au-lait flekk: En cafe-au-lait flekk er en pigmentert fødselsmerke. Det ses som en lysebrun flekk i huden. De er helt ufarlige og vanlige. Har man mange slike flekker kan de en sjelden gang være assosiert med nevrofibromatose.
 • Medfødt føflekk: En medfødt føflekk er svært vanlig. De ses som en brun flekk i huden, og varierer i størrelse. I sjeldne tilfeller kan medfødte føflekker bli svært store og dekke større deler av hudoverflaten.
 • Erythema toxicum neonatorum: Dette er et veldig vanlig og helt ufarlig utslett hos spedbarn. En regner med at 75% av alle nyfødte får dette utslett. Det oppstår 1-2 døgn etter fødsel, og kjennetegnes av små røde flekker og kviser i huden.
 • Varmeutslett (miliaria rubra): Fortettning av svettekanalene i huden kan gi et rødprikkete utslett i huden. Det kalles også varmeutslett. Tilstanden er ufarlig, og går over av seg selv.
 • Neonatal akne: Det er vanlig å utvikle kviseliknende forandringer i huden som spedbarn. De fleste vil utvikle dette i en alder mellom 2-4 uker. Kvisene ses som små røde prikker, pustler og hudormer. Det rammer vanligvis pannen. Det skyldes hormonelle endringer, og går vanligvis over av seg selv uten behandling innen barnet er 4 måneder gammelt.
 • Seborreisk eksem hos spedbarn: Seboreisk eksem hos nyfødte er vanlig den første måneden av livet. Det ses som røde og flassende områder i huden. Det er vanligst i ansikt, hodebunn og bak ører. Barnet er ikke plaget, og tilstanden går som regel av seg selv. Hvis uttalt kan en lege gi råd om behandling.
 • Bleieutslett: Bleieutslett er svært vanlig og skyldes irritasjon fra urin, avføring og friksjon. Det kan også skyldes infeksjon med ens opp som heter candida. Forebyggende tiltak reduserer forekomsten. Ved hissig bleieutslett vil en lege gi råd om aktuelle behandlinger. 


13-05-2016