Utslett og hudkreft

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Utslett og hudkreft

Utslett kan gi mistanke om hudkreft. Slik utredning er en av de vanligste problemene som ses av våre hudleger. Det er en lang rekke ulike årsaker. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling.

 

Aktiniske keratoser: Forekomsten øker med alder og er relatert til soling igjennom livet, lys hudtype og arv. Begynner som en rød ru flekk som ikke forsvinner. Antall avhenger fra noen få til flere hundre. Behandling avhenger av lokalisasjon og utbredelse.

 

Føflekkreft: Mørke flekker i huden som endrer seg eller er nye bør vurderes av en hudlege for å utelukke føflekkreft. Se seksjon om hudkreft for å lære deg ABCDE regelen.

 

Plateepitelkreft: Type hudkreft som stammer fra det øverste hudlaget. Ses som kuler i huden eller ru utvekster. Forekomsten øker med alder og er relatert til soling.

 

Basalcellekreft: Vanligste type hudkreft som ofte kalles den «snille typen». Det finnes flere ulike typer. I ansiktet ses de vanligvis som små kuler i ansikt eller nese. På kropp ses de som røde flassende flekker som ikke forsvinner.

 

Keratoakantom: En raskt voksende kul hvor det dannes en sentral skorpe eller krater. Bør fjernes kirurgisk for å utelukke hudkreft.

 

Lentigo maligna: Variant av føflekkreft som rammer eldre personer. Ses som en brun flekk i varierende størrelse som sakte over tid endrer seg. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo