Utslett over hele kroppen

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Utslett over hele kroppen

Utslett over hele kroppen er en av de vanligste problemene som ses av våre hudleger. Det er en lang rekke ulike årsaker. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling.

 

Legemiddelreaksjon: Rask innsettende utslett som kan ramme hele kroppen. Kan være en bivirkning av mange medisiner. Alvorlighetsgraden er stort sett mild, men kan gi sjeldne alvorlige hudreaksjoner.

 

Pityriasis rosea: Reaktivt utslett som kan etterfølge en virusinfeksjon. Gir ovale lyserosa flekker med lett flassing. Går over uten behandling i løpet av 4-8 uker.

 

Virusutslett: Vanlig rødflekkete utslett som kan ramme hele kroppen. Vanlig hos både barn og voksne. Går over uten behandling.

 

Gianotti-crosti: Reaktivt utslett hos barn som kan etterfølge en infeksjon. Gir et småprikkete og blemmete utslett typisk på armer og ben. Går over uten behandling.

 

Guttate psoriasis: Også omtalt som dråpepsoriasis. Oppstår plutselig og ikke sjelden etter en streptokokk halsinfeksjon. Ses som runde 4-10 mm flekker i huden med lett skjelling. Kan ramme større deler av kroppen.

 

Elveblest: Kløende røde hevelser i huden som flytter på seg. Kan være akutt eller kronisk.

 

Lichen planus: Kløende hudsykdom som gir rød-lilla flekker med fine hvite linjer i overflaten.

 

Eksem: Det finnes en lang rekke ulike typer eksem som kan gi utbredt utslett på kroppen. Vanligst er atopisk, allergisk og irritativt eksem.

 

Skabb: Infeksjon som gir et sterkt kløende utslett. I uttalte tilfeller rammer større deler av kroppen.

 

Tinea versicolor: Overfladisk soppinfeksjon som ofte oppstår om sommeren med varme og svette. Ses i starten som et rødt eller brunt utslett på overkropp. Etterlater hvite flekker i huden som tar lang tid før går bort.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo