Utslett på nesen

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Utslett på nesen

Utslett på nesen er en av de vanligste problemene som ses av våre hudleger. Det er en lang rekke ulike årsaker. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling.

 

Kviser: Akne er en vanlig årsak til kroniske hudplager på nesen. Kjennetegnes av fet hud, dannelse av hudormer (komedoner) og betente røde til gule kuler. Varierer i alvorlighetsgrad.

 

Seboreisk eksem: Vanlig kronisk utslett som gir rød og flassende hud på kanten av nesen og indre del av kinnet. Forverres typisk høst og vinter.

 

Aktiniske keratoser: Vanlig forstadium til hudkreft som ofte rammer nesen. Ses som røde og ru flekker som ikke forsvinner.

 

Basaliom: Den snille typen hudkreft. Nesen er en av de vanligste lokalisasjonene. Ses som små kuler eller røde flekker i huden.

 

Leverflekker: Brune flate flekker i huden som er relatert til hudtype og soling. I seg selv ufarlige, men må skilles fra andre pigmenterte forandringer og hudkreft. Fjernes enkelt med laserbehandling.

 

Rosacea: Vanlig hudsykdom som ofte rammer nesen. Det finnes ulike varianter. Vanligst er type 2 som gir et gjentagende kviseliknende utslett. Type 3 (rhinophym) kjennetegnes av fortykket nese.

 

Psoriasis: Vanlig hudsykdom som rammer ca. 2% av befolkningen. Gir ofte et kronisk flassende utslett på siden av nesen.

 

Periorificial dermatitt: Vanlig betennelsestilstand vanligst hos kvinner som ofte feil diagnostiseres som kviser. Gir små røde prikker ved nesevingene og noen ganger indre del av kinn. Assosiert med hudtilstanden rosacea.

 

Keratoser: Talgvorter ses som lysebrune ru flekker på nesen. Forekomsten øker med alder.

 

Talgkjertelhyperplasi: Talgkuler som ses som små gule kuler i huden.

 

Talgcyste: Kul under huden som i perioder kan bli betent, hoven og fylt med puss.

 

Lentigines: Fregner og solflekker er vanlige årsaker til brune flekker på nesen.

 

Impetigo: Brennkopper rammer ofte neseregionen, spesielt hos barn. En bakterieinfeksjon som ses som gule betente flekker ofte med en gul skorpe.

 

Telangiektasier: Sprengte blodkar ved nesevinger og på nesen er veldig vanlig. Forekomsten køer med alder. Fjernes med laserbehandling.

 

Dermale føflekker: Type føflekk som danner en utstående kul på nesen i ulike størrelse. Har ofte små hår i overflaten, og vokser seg gradvis større med tid. Kan behandles på kosmetisk indikasjon.

 

Føflekkreft: Enhver brun eller sort flekk i huden som endrer seg over kort tid bør undersøkes av hudlege.

 

Herpes: Virusinfeksjon som er årsak til gjentagende episoder med sviende blemmer og sår i huden. Rammer ofte neseregionen.

 

Hudormer: Hvite og sorte hudormer er et vanlig hudproblem på nesen. Valg av behandling avhenger av alvorlighetsgrad, utbredelse og eventuelt assosiert akne. 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo