Utslett på kroppen

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Utslett på kroppen

Utslett på kroppen er en av de vanligste problemene som ses av våre hudleger. Det er en lang rekke ulike årsaker. Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling.

 

Irritativt eksem: Det er en lang rekke stoffer som kan ha en irritativ effekt på huden og gi kløe og utslett. Dette er ikke allergie men en reaksjon på irritanter som for eksempel såpe. Ses som røde kløende og tørre flekker i huden.

 

Allergisk utslett: Kontakteksem oppstår hvis man har utviklet en allergi mot et stoff huden er i kontakt med. Typisk eksem vil være parfyme eller nikke. Tilstanden utredes med lappetest for å prøve finne utløsende årsak.

 

Atopisk eksem: Ofte omtalt som barneeksem og rammer ca. 10% av befolkningen. Kan gi kronisk kløende utslett spesielt uttalt i bøyefurer ed albu og bak knær. Sykdommen forverres ofte om høst og vinter.

 

Aktiniske keratoser: Solskader i huden som ses som røde og lett flassende flekker i huden. Kan ramme hvor som helst på hudoverflaten.

 

Psoriasis: Vanlig hudsykdom som rammer ca. 2% av befolkningen. Det finnes ulike typer. Vanligst er plakkpsoriasis som gir skjellende flekker i huden som varierer i størrelse.

 

Tinea versicolor: Vanlig og ufarlig hudtilstand som gir lyserosa eller lysebrune flassende flekker i huden på overkropp, bryst og skuldre. Oppstår gjerne om sommeren og ved varme og svette. Skyldes overvekst av en ufarlig sopp i huden. Etterlater hvite merker som tar lang tid før forsvinner.

 

Pityriasis rosea: Vanlig reaktiv hudtilstand som ofte etterfølger en virusinfeksjon eller halsbetennelse. Oppstår plutselig med mange ovale rosa til rød flekker på overkroppen – ofte ovale i form. Utslettet gir som regel få symptomer, men skaper ofte bekymring. Tilstanden går over uten behandling i løpet av 4-8 uker.

 

Tinea corporis: Ringorm er en soppinfeksjon i huden som ofte rammer kroppen. Ses som runde flassende flekker i huden som gradvis blir større, ofte mer markert i kanten.

 

Keratosis pilaris: Veldig vanlig hudforandring der man får røde nupper på bakside av armer eller fremside på lårene. Kan også hos enkelte ramme rygg og bryst.

 

Talgvorter: Også omtalt som seboreiske keratoser eller «aldersflekker». Ses som flate eller ru brune flekker i huden. Varierer i antall fra noen få til flere hundre.

 

Impetigo: Brennkopper er en vanlig bakterieinfeksjon med gule stafylokokker. Rammer både barn og voksne. Ses som betente flekker i huden med en gul skorpe.

 

Basalcellekreft: Snill type hudkreft som ses som en eller flere røde flekker på kroppen. Ofte har de en lett flassende overflate. Diagnosen stilles ved en liten hudprøve.

 

Lentigines: Leverflekker ses som brune flekker i huden og varierer i størrelse. Antall varierer fra noen få stykker til flere hundre. Assosiert med soling og enkelte er arvelig disponert.

 

Follikulitt: Hårrotsbetennelse ses som røde prikker eller kviser omliggende hårene. Kan være lokalisert til et mindre område som etter barbering, eller gi et utbredt utslett på kroppen.

 

Skin tags: Små hudfliker som er vanlig i hudfolder, på hals og kropp.

 

Urtikaria: Elveblest er en vanlig hudsykdom som gir kløende vabler. Typisk er at utslettet flytter på seg over kort tid. Det finnes både akutte og kroniske varianter.

 

Lipomer: Fettkuler kan komme hvor som helst på kroppen. De varierer i størrelse fra små til store kuler under huden.

 

Føflekker: Alle mennesker får føflekker. Det finnes flere ulike typer som har ulik utseende og lokalisasjon. Føflekker som endrer seg over kort tid eller er mørke i farge bør undersøkes av en hudlege.

 

Lichen planus: Kløende hudtilstand som kan komme plutselig. Kjennetegnes av lille og sterkt kløende flekker med fine hvite linjer i overflaten.

 

Granuloma annulare: Ringformede utslett som ofte har en hevet kant. Gir få symptomer og trenger in behandling.

 

Helvetesild: Skyldes reaktivering av herpes zoster viruset. Gir et belteformet og smertefullt utslett. Kan komme hvor som helst på kroppen men er spesielt vanlig på kroppen. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo