Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

VåtbandasjeHva er våtbandasje (wet wrap)


Våtbandasje
(wet wrap) brukes til behandling av eksem og kløe. Behandlingen er spesielt godt egnet ved nattekløe. Huden smøres godt før den dekkes først med et lag fuktige bandasjer, deretter med et lag tørre bandasjer. Våtbandasjer kan brukes på hele eller deler av kroppen, og de kan beholdes på i et halvt til ett døgn.Framgangsmåte ved bruk av våtbandasjer på hele kroppen hos barn 


Bruk Tubifast ®, som fås som metervare på apotek og butikker for helseartikler. Gul til kroppen, blå til beina (barn over 5 år) og grønn til armene (og beina hos barn under 5 år).

1. Mål og klipp til bandasjen

a.  Armer: Mål fra skulder til fingertupp og opp til skulder igjen. Legg til noen cm ekstra

b.  Bein: Mål fra hofta til tåspiss og opp til hofta igjen. Legg til noen cm ekstra

c.  Kropp: Mål fra hake til lår, legg til noen cm ekstra. Klipp to lengder og klipp hull til armene 10-15 cm fra enden av bandasjen, bredde ca 5 cm.

d.  Klipp 8 bånd til å feste bandasjene med.

  • Bad evt på vanlig måte (oljebad, kaliumpermanganatbad) og klapp huden forsiktig tørr. Hvis barnet har eksem smøres eksemområdet med et tynt lag kroppstemperert steroidkrem. Når dette er trukket inn, smøres hele kroppen godt inn med kroppstemperert fuktighetskrem. Det skal vært så mye krem at huden er helt hvit.
  • Halvparten av armlengden, halvparten av benlengden og en kroppstrøye fuktes i varmt vann. Vri godt opp den våte delen av bandasjene og trekk dem på. Trekk deretter den tørre delen av bandasjene utenpå. Lag små hull og knytt begge lag bandasjer fast ved skuldrene og hoftene med båndene.
  • Lag hull til tær og fingre i den doble bandasjen, evt bare hull til tommel/stortå og lillefinger/lilletå.


Hvor lenge kan bandasjen brukes? 


Så lenge man føler det er behov for den.Gode råd 


Noen kan få kuldefølelse mens andre føler seg varme etter at bandasjen er lagt på. Dette er ikke skadelig. Bad og bandasjering bør gjøres et par timer før leggetid. Bandasjene kan brukes flere ganger, man kan for eksempel vaske dem i et putevar for å hindre at de flosser seg opp

23-02-2016