Veien til vakrere hud

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Veien til vakrere hud  

Det er mange måter å opprettholde en vakker hud. På markedet er det en jungel av hudprodukter. Det kan være vankelig å orientere seg om hva man bør bruke.


Årsak til aldring

Det er estimert at kronisk soleksponering er årsaken til mer enn 90% av synlige tegn på aldring. Soleksponering fører til rynker, fine linjer, ujevn hudfarge, brune pigmentflekker og fregner. De påvirker også blodkarene og gir synlige blodårer (telangiektasier) og hos eldre kan gi synlige hudormer. En enkel test alle kan gjøre er å sammenlikne huden som eksponeres mest for sol (V-hals, hender, ansikt) med huden som ikke er soleksponert (rumpe innside av armer). Effekten av sollys og viktigheten av å beskytte seg blir da åpenbar. Andre faktorer som er viktig for aldersforandringer er arv og røyking.


Sol og rynker

Sollys påvirker både de øvre og nedre lagene av huden. UVB sollys gir mest skade i det øverste hudlaget (epidermis), mens UVA ultrafiolette stråler også påvirker lærhuden (dermis). I lærhuden påvirkers kollagen og elastiske fibrer. Med tid, gir tap av disse fine linjer og rynker. På fagspråket kalles denne proessen ”Solar Elastose”. Sollys virker direkte på hudcellene, og fører til såkalte oksidative skader. Det dannes frie radikaler, som igjen fører til oksiderende skader av arvematerialet og bestandsdelene i hudcellene.


Forebygg aldersforandringer

Solbeskyttelse er det viktigste for å opprettholde en vakker hud. Å få dette inn i sitt daglig hudprogram er anbefalt for alle. ”Photoaging” er en pågående prosess, og eksponering for ultrafiolette stråler bygger seg opp over flere år. Selv om vinteren og på overskyede dager kan man få betydelig mengde eksponering for UV-stråler.


Røyk og aldring

Røyk og tobakk aksellererer aldringsprosessen, og skader på huden på flere måter. Det reduserer hudens elastisitet, medvirkende til dannelse av rynker og hudormer. Disse forandringene blir ofte først synlig etter flere år. Å slutte å røyke er det beste man kan gjøre for sin hud.


Fuktighetskremer

Behandling av tørr hud vil gi huden et yngre utseende, bidra til å fjerne døde hudceller og motvirke aldringsprosessen. Om du har tørr hud bør du begrense eksponering for såper, og bruke pH nøytrale produkter. Appliser en fuktighetskrem inntil flere ganger om dagen ved behov. Kombinasjonen av en solkrem og fuktighetskrem på dagtid er spesielt nyttig. Husk at solskader ikke bare bør forebygges i ansiktet, men også på halsen, armer og hender.


Antioksidanter

Viktigheten av antioksidanter for å forhindre aldersforandringer har vært mye forsket på. Antioksidanter har vist, i kliniske eksperimenter, å forhindre aldringsprosessen. De reduserer den skadelige påvirkningn av UV-stråler, og fra et teoretisk ståsted reduserer aldring av huden. Antioksidanter i kremform vil være langt mer effektive for huden enn å ta vitamintilskudd. Mest studert og brukt er vitamin C (asokrbinsyre) og vitamin E.


Rykekremer

Rynkekremer hentyder ofte til produkter som inneholder A-vitaminsyre eller A-vitamin derivater. Disse kalles på fagspråket retinoider. Mest brukt i så måte er Tretinoin krem (A-vitaminsyre) og Retinol (A-vitamin). Disse kremene har vist, i kliniske studier, å bedre fine linjer og pigmentflekker i huden. De kan brukes i ansiktet, halsen og på baksiden av hendene. Vanlige bivirkninger i starten er lett rødhet i huden, tørrhet og solømfintlighet. Med regelmessig bruk vil disse bivirkningene forsvinne, og huden venne seg til virkestoffet.


Kjemisk peeling

Met brukt for peeeling er såkalte Alfa-hydroksysyrer. Disse produktene gir en overfladisk peeling i huden og fjerner døde hudceller. De tilfører også fuktighet, og øker hudens evne til å holde på fuktighet. I lav konsentrasjon kan de brukes som hjemmeprodukter. I høy konsentrasjon kan man få behandling på en hudklinikk. Sistnevnte benevnes ofte som en kjemisk peeling.


Pigmentflekker

Hyperpigmentering og pigmentflekker er vanlige årsaker til konsultasjon hos hudlege. Pigmentflekker er en del av aldersprosessen, og deres dannelse er også relatert til soleksponering. Mest brukt i behandling av hyperpigmentering er Kojicsyre og Hydroquinone. Kojicsyre kombineres ofte med en fruktsyre (Alfa-hydroksysyre) for å gi optimal effekt.

Forskning på nye hudprodukter er pågående. Nye virkestoffer som vitamin C-estere og Niacinamide vil komme på markedet. Ved å kombinere daglig solbeskyttelse med aktive virkestoffer og produkter kan man få den vakre huden man alltid har drømt om. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo