Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Vitamin D analoger


Vitamin D analoger er mye brukt I behandling av psoriasis. Det er tre ulike typer vitamin D analoger som har vært brukt i behandling. Disse virkestoffene heter kalsipotriol, kalisitriol og takalsitrol. Mest brukt i Norge i dag er Silkis, og som del av kombinasjonskremen Daivobet.


Hvordan virker vitamin D analoger

Vitamin D analoger brukes for kronisk plakk psoriasis. En tror de fungerer ved å hemme hastigheten hudceller deler seg. Ved psoraisis er slik celledeling økt.


Kalsipotriol

Kalsipotriol finnes i kombinasjonskremen daivobet, som også inneholder kortison. Virkestoffet er et førstevalg ved behandling av psoriasis. Kalsipotriol er generelt godt tolerert, og gir kun en sjelden gang irritasjon og rødhet i huden. Hudirritasjon roer seg ned over tid hvis det skulle forekomme.


Kalsitriol

Kalsitriol finnes i salven silkis, og er en vitamin D analog. Kalsitriol er noe mindre irriterende en kalsipotriol. Silkis tolereres derfor ofte godt ved bruk i hudfolder og ansikt.


Kombinasjonsbehandling

Vitamin D analoger kombineres ofte med annen behandling, slik som en kortisonkrem, lysbehandling og tablettbehandling. 23-02-2016