Voksenkviser

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Voksenkviser  

Perioral dermatitt er en vanlig hudlidelse. Ca 90% av pasientene vi ser med dette er

kvinner. Det oppstår vanligvis i alderen mellom 20-45 år. Tilstanden er ikke direkte relatert til kviser i ung alder. Årsaken til tilstanden er ukjent. Vi regner med at 0.5-1% av befolkningen sliter med dette problemet.


Hvordan ser "voksenkviser" ut

Typisk er røde små kuler og kviser rundt munnen. Typisk er også at området over overleppen ikke er rammet. Noen er plaget med tilsvarende forandringer rundt nesen og rundt øynene. De fleste har ikke mye ubehag bortsett fra det kosmetiske. Vi vet ikke hvorfor noen har denne tilstanden. De som bruker kortison i ansiktet er predisponert. Kortvarig bruk av kortison gjør utslettet bedre. Når man slutter med kortisonbehandlingen blusser det som regel kraftigere opp enn før. Således skal man unngå kortisonkremer. Kosmetikk kan også føre til utbrudd. Man har spekulert om fluor i tannpasta, innhold av diverse kremer eller infeksjon kan være medvirkende. For noen kan varme og solllys forverre utslettet. Voksenkviser har flere likhetstrekk med hudsykdommen rosacea . Behandlingen for begge disse hudsykdommene er ganske lik.


Hvordan behandles voksenkviser?

Perioral dermatitt har en tendens til å komme tilbake. Behandlingen består av tabletter, kremer eller en kombinasjon av disse.

1. Tetracyclin tabletter: Dette er antibiotika, som man kan tas over lengre tid. De har god effekt mot perioral dermatitt. Det er flere tabletter å velge imellom: Oxytetral, Doxycyclin, Tetracyclin og Tetralysal. Tablettene må, som regel, tas i 1-3 måneder. Man kan bli litt løs i magen i starten.

2. Unngå kosmetikk og kremer som kan føre til irritasjon.

3. Bruk solbeskyttelse, da ultrafiolette stråler kan fremprovosere utbrudd.

Etter avsluttet antibiotikakur mot voksenkviser, er det alltid en risiko for nytt utbrudd av sykdommen. Et alternativ til tabletter, ved mindre plager eller nye utbrudd, er diverse kremer. Mye brukt er en antibiotikakrem som kalles Rozex (metronidazol). Denne gelen brukes morgen og kveld i 2-3 mnd av gangen. Den kan brukes lenger. Om denne ikke har effekt kan man også forsøke Finacea gel eller Differin gel. Dette er legemidler som brukes til behandling av akne og rosacea, og som også har effekt på perioral dermatitt. Mange vil kunne ha nytte av kremer som inneholder svovel. Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo