Plages du med vorter?

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Vorter

Vorter (Verrucae vulgaris) skyldes smitte med et virus som kalles HPV (Humant
papillomavirus). 7-10% av befolkningen har vorter. De har en gjennomsnittsstørrelse
på 5mm. Man er mest utsatt for vorter i barneårene, og det er mer sjelden blant
voksne. Det er viktig å huske at vorter er godartede, selvbegrensende og som regel
selvhelbredende. Vortebehandling er tidkrevende, og det kan bli en  tålmodighetsprøve. Fotvorter er også vanskeligere å behandle enn vorter på andre steder på kroppen.


Hvilken behandling finnes mot vorter?

  • Frysebehandling ødelegger vevet i vorten. Vi skjærer først vekk det øverste hudlaget over vorten, for deretter å fryse området i 10-30 sekunder i 1 eller 2 seanser. Man får ofte en blemme i løpet av 1-2 dager. Behandlingen må som regel gjentas, helst hver 2-4 uke til vorten er borte.
  • Canthacure er et blemmemiddel som hudleger bruker til å fjerne vorter. Man fjerner først den tykke huden over vorten, og pensler med Canthacureliniment. Deretter dekkes området med et plaster. Man vil i løpet av første døgn utvikle en blemme og irritasjon. Gjentatte behandlinger er ofte nødvendig.
  • Hjemmebehandling: Verrucid er et liniment man får kjøpt reseptfritt på apoteket som kan brukes hjemme for å fjerne vorter. Man kan også bruke et vorteplaster med aktive punkter med 40% Salisylsyre. Behandlingen må fortsettes til vorten er borte.
  • Andre behandlinger: En hudlege vil i sjeldne tilfeller vurdere behandling med Aldara krem, injeksjon av Bleomycin eller injeksjon av antigener fra Candida sopp.
  • Karlaser (Pulsed dye laser): Fargelaser ødelegger blodårene som tilfører blod til vorten. Målet er at vorten da skal dø. Behandlingen er ikke smertefull. Resultatene som er rapportert er varierende. Vellykket behandling ligger mellom 48-93% etter 2-3 behandlinger. Dette er på linje med de andre alternativene for vortebehandling, og er ikke noe førstevalg.


Kan vorter forsvinne av seg selv?

Vorter er irriterende, men forsvinner av seg selv med tiden. Det er rapportert at 23% er borte etter 2 måneder, 30% etter 3 måneder, 65-78% etter 2 år og 90% etter 5 år uten behandling. 


Hva er Fotvorter?

Fotvorter er lokaliserte fortykninger i huden under føttene som skyldes en virusinfeksjon. Årsaken til vorter er viruset Humant papillomvirus (HPV). Det er mange ulike typer av dette viruset, hvorav noen kan gi vorter under føttene. Infeksjonen er i det øverste hudlaget (Epidermis), hvor viruset fører til økt cellevekst og påfølgende fotvorte.


Hva er symptomene ved Fotvorter?

Fotvorter gir ofte ingen symptomer. Noen får smerter når man tråkker på dem, og det kan føles som å ha en ”sten i skoen”. De varierer i størrelse fra å være kun noen få millimetere, til å være flere centimeter. De har som regel rue overflater. Om man skraper på en Fotvorte vil man se mange små punktblødninger, og dette er et tegn på at det faktisk er en vorte. En spesiell variant av Fotvorter kalles ”Mosaikkvorter”, hvor man får mange små vorter som danner et mosaikkliknende mønster.


Vorter og HPV virus

Det er en lang rekke Papilom virus (HPV) som kan gi vorter. Vortene kan komme i huden eller på slimhinnene. Vorter i underlivet (kjønnsvorter) skyldes i hovedsak HPV type 6 og 11. Vorter i huden skyldes i hovedsak HPV type 2, 4, 7, 26, 27, 28, 29 og 57. Type 1 og 4 HPV gir særlig fotvorter, mens såkalte Filiforme vorter skyldes i hovedsak type 1, 2 og 7. 


Hvordan stilles diagnosen?

I de fleste tilfeller vil de fleste selv være klar over at de har en vorte. Enkelte ganger oppstår usikkerhet. Det er spesielt å skille en fotvorte fra liktorn som kan være vanskelig. En hudlege skraper ofte i området for å se etter punktblødningen som del av denne vurderingen.


Hvordan behandles en Fotvorte?

En vorte trenger i seg selv ingen behandling. De forsvinner av seg selv med tid, men de kan vedvare i flere år. Det er flere behandlinger som kan brukes, men ingen som gir garanti etter en behandling. Hjemmebehandling med Verrucid kan være effektivt. En hudlege vil oftest bruke frysebehandling eller et blemmemiddel som heter Canthacure.
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo