Weber-Christian sykdom

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Weber-Christian sykdom

Weber-Christian sykdom er en sjelden betennelsessykdom som rammer fettvev i kroppen. Det går under flere navn, blant andre Idiopatisk lobulær pannikulitt.

Weber-Christian sykdom


Det vanligste symptomet på Weber-Christian sykdom er områder i huden som blir røde, ømme og betente. Slike knuter er vanligvis 1-2 centimeter store. Det skyldes en dyp betennelse i fettvevet. Utslettet rammer som regel begge sider av kroppen, og vanligst er legger og lår. I uttalte tilfeller kan blodsirkulasjonen i huden ødelegges så det danner seg sår med påfølgende arr. Hudforandringene ledsages som regel av feber, leddsmerter, kvalme og diffuse smerter i kroppen. I sjeldne tilfeller kan man også få betennelse i indre organer.

Årsak


Årsaken er ukjent. Tilstanden klassifiseres som en såkalt Pannikulitt, som betyr betennelse i fettvevet. Sykdommen er vanligst hos damer i alderen mellom tretti og seksti, men den kan forekomme hos begge kjønn og i alle aldre.

Diagnostikk 

For å stille diagnosen tas en dyp hudprøve som undersøkes under et mikroskop. Denne prøven viser betennelse i fettvevet. Sykdommen må skilles fra andre Pannikulitt sykdommer.

Behandling


Målet med behandlingen er å roe ned betennelsen og forhindre komplikasjoner. Alvorlighetsgraden av sykdommen varierer stort. Således også prognosen. Medikamenter som hemmer immunforsvaret, er betennelsesdempende og antimalaria medisiner er mest brukt. Tilstanden kan, med tid, forsvinne (i remisjon) av seg selv.

 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo