Zoons balanitt

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Zoons balanitt

Plasmacellebalanitt kalles på fagspråket Zoon’s balanitt. Det er en mer uvanlig årsak til betennelse på penishodet. Tilstanden ble først beskrevet av Zoon i 1952, og anses som en godartet kronisk betennelsestilstand på penishodet. 


Plasmacellebalanitt

Forekomsten øker med stigende alder. De som er omskåret får nesten aldri sykdommen. Derfor tror man at mekaniske og irritative faktorer er medvirkende I utviklingen. Den eksakte årsaken er fortsatt ikke fullt ut kjent. Andre teorier er at såkalt Papillomvirus kan være medvirkende.


Symptomer

Utslettet ses vanligvis på penishodet med en glatt og rød overflate. Fargen på flekkene varierer fra rød-brune til oransje-røde. Det er ganske vanlig at man ser små røde prikker i flekkene. Både penishodet og innsiden av forhuden kan rammes. Mange har ingen symptomer, men enkelte kan utvikle kløe. Tilsvarende forandringer er også beskrevet på slimhinnene til kvinner.


Diagnostikk

Diagnosen Plasmacellebalanitt stilles ved undersøkelse av hudlege. Ved usikkerhet tas en liten hudprøve som sendes til undersøkelse. Hudprøven viser ofte typiske forandringer under mikroskopet. Det viktigste er å utelukke forstadier til hudkreft som kan likne. Det finnes også andre betennelsestilstander i huden som lichen planus og lichen sclerosus som kan gi plager i dette området. En sjelden gang vil kronisk infeksjon med sopp gi tilsvarende symptomer.


Behandling

I første omgang vil man forsøke diverse lokalbehandlinger. Det er viktig med god hygiene. Mange har nytte av å trekke forhuden tilbake regelmessig. Flere kremer har vært forsøkt, men gode studier finnes ikke. Mest brukt er kortisonkremer og antiseptiske oppløsninger og kremer. Om man ikke kommer til mål med lokalbehandling vil omskjæring vurderes.


Referanser
  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.

  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.

  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.

  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby          


Zoons balanitt